måndag 6 augusti 2007

Jag blir tokig!


Jag är förbannad. På mig. Jag trodde att detta skulle vara lättare, att frågan gällde bara om att börja, men nej. O, nej. Det här är värre.
Jag kan inte, jag har tappat alla ord, jag måste använda ordbok. Mina tankar är på finska och jag måste översätta i mitt huvud det jag vill säga. Så som jag skulle ha någonting att säga…

När jag skriver på engelska, tänker jag på engelska, jag är en rätt engelsman då! Men svenskan. Nej, nej, jag får inte tag på flowen(vad det än nu heter på svenska), orden bara kommer inte ut, jag sitter och blir tokig när jag letar efter orden och samtidigt försvinner mina tankar, mina idéer, allt.

Jag förstår förstås, att ett under inte kan ske övernatt. Jag har läst engelska böcker i århundraden, faktiskt mera än finska böcker och där, i böckerna, finns ju alla orden. Jag borde göra det samma med svenskan, läsa svenska böcker, hitta de orden jag så vill finna. Jag har ju haft alla de ord, för länge sedan. Usch, att man är så slarvig och tappar bort någonting så viktigt!

Jag vet, jag borde ha tålamod, ja, ja, men jag har det inte! Jag vill kunna det genast! Jag vill, vill, vill, gnäller jag i dag. Så som det skulle hjälpa.

I lugn och ro. Så skall det vara, men nog är det fruktansvärts svårt!

(vad som är roligt, är att denna text kom helt enkelt. Jag borde säkert gnälla mera och vara jämt arg på mig själv)



12 kommentarer:

Peter sa...

Ordflödet (ordet du letade efter) verkade inte vara nàgot problem för den här texten, i varje fall av resultatet att döma! Ingen anledning att bli tokig; det kanske bara är bra att bli lite arg pà sig själv sà kommer det hela igàng! (Din "teckning" är jättebra!)

SusuPetal sa...

Ordflödet, tack Peter! Ja, jag måste väl börja vara litet arg på mig själv hela tiden, men bara litet:)
Teckningen liknar mig mycket.
Då när jag är arg:)

hpy sa...

Jag bekraftar, teckningen liknar SusuPetal mycket!
Och svenskan kommer nog narmare dig for var dag som gar.
Det gar redan mycket battre an om jag skulle borja skriva pa tyska! Jawohl!

SusuPetal sa...

Ja, teckningen liknar mig, fast jag skrek inte så mycket, när vi träffade, HPY:)
Jo, säkert blir jag bättre, men jag skulle villa bli det snabbare:)

hpy sa...

Ich waiss wie es ist. Wenn du noch nicht beginnen hast, sollte es schon fertig sein. Jawohl!

SusuPetal sa...

Du hast recht, HPY!

Peter sa...

Ta det lungt, flickor! Sà bràttom är det inte - och sluta med att "fuska" pà tyska: detta är en svensk blog!

SusuPetal sa...

Ja, vi ska sakta oss, Peter. Det är väl dags att ta tupplur:)
Inte tysk? Nej men! Jag måste ju göra en tysk blog!
(aldrig i livet...!)

hogrelius sa...

Att börja läsa lite böcker på svenska är nog ingen dum ide!Du behöver ju inte ta de allra svåraste utan ta en bra deckare av den framlidne Stieg Larsson.Del 1 i hans serie av tre böcker.Hur länge sedan är det du var här i Sverige och talade Svenska? Åk över på en tripp hit så ska jag tala o tala med dig hur knackigt det än går!
Lycka till säger Bosse!

SusuPetal sa...

Jo, svenska böcker skall det vara, Bosse. Bara jag hittar tid!
Jag har nog möjligheter att tala svenska, om jag vill, Det är bara att ta i luren och ringa igenom alla mina 25 kusiner, som talar svenska:)

Peter sa...

Jag har själv knappast läst en svensk bok sedan... (annat än i fransk översättning). Jo, nu minns jag, jag har läst nàgon Paasilinna pà svenska - och ett antal pà franska!

SusuPetal sa...

Ja, det är vad man är van med, Peter. Jag har läst i engelska i så många år, att det känns aldra naturligaste. På finska läser jag sällan, bara finlänska författaren.